Heijmans Vastgoed

Een tuin op het zuiden van 25m diep,
dat prikkelt de fantasie!

Nadat je je interieur op orde hebt, is waarschijnlijk de tuin aan de beurt. Het inrichten van de tuin lijkt in veel opzichten op het inrichten van je interieur en ook hier is de eerste stap het opdoen van ideeën. Het is daarnaast slim je af te vragen welke functie de tuin moet hebben en moet je rekening houden met het onderhoud, de ligging en de vorm van je tuin. Om je te helpen bij het ontwerpen van jouw droomtuin, vind je op deze pagina handige tips en de laatste tuintrends. 

Yuri's Tuintips

Wat kun je doen met zo veel ruimte? Waar begin je en hoe creëer je sfeer? Yuri Hoogendijk weet er wel raad mee. Als we de Leusdense hovenier vragen om wat ideeën, brandt hij los. We zetten de tips voor je op een rij.

Denk niet lang maar groots

Bij een lange tuin adviseer ik vaak om een zichtlijn te maken die van voor naar achteren loopt. Dat geeft optisch een mooi effect. Echter, als de tuin 25 meter diep en ruim 10 meter breed is, gaat deze vlieger niet meer op. Deze tuinen vragen om grote gebaren. In alles.

Maak meerdere terrassen

Ik zou meerdere terrassen maken van steen of hout. Eén bij het huis waar je lekker koffie drinkt in de ochtend en een enorm terras verderop in de tuin, eventueel met een overkapping, zodat je daar met de hele familie kunt eten. Een lekkere loungeplek en terras in de schaduw van een boom.

Hoera, schaduw!

Ja, een boom. Dat hoort echt bij een tuin van dit formaat. Zeker door de zuidelijke ligging is een schaduwplek fijn. Onder de boom zou een bankje niet misstaan. Hier lees je in de zomer een boek. Alsof je op vakantie bent.

Hier is het gras echt groener

Deze tuinen lenen zich uitstekend voor veel groen en gras. Straat niet alles dicht, maar houd het natuurlijk. Gras maakt een tuin vriendelijker en rustgevender. De terrassen hoeven niet per se met paden aan elkaar verbonden te worden. Dat versterkt het landelijke gevoel.

Zwemmen in je eigen tuin

Al eens gedacht aan een zwemvijver? Het behoort zeker tot de mogelijkheden in Rossenberg. Een zwemvijver kun je vanaf één kant inlopen. De andere zijde wordt gevormd door een walletje met beplanting. Deze beplanting vormt een biologische filter waardoor het water ontzettend zuiver is en blijft.

Groter is soms beter

Om ervoor te zorgen dat je terras geen postzegel wordt die wegvalt in het geheel, zal je het groots moeten aanpakken. Een groot terras oogt rustiger als je kiest voor een tegel van een meter bij een meter. Wist je dat er tegenwoordig ook tegels zijn van 1,20 bij 2,40 meter? Deze rustieke tegel zal echt een blikvanger zijn in je tuin.

Plant je rijk

Ga los met de beplanting. Maak geen ielige borders, maar groenstroken van 3 of 4 meter. Varieer met kleur, grootte en hoogte. Werk in glooiende lijnen en wees niet bang om een border door het midden van je tuin te laten lopen. Het breekt het geheel op een prettige manier.

Op hoogte

Creëer subtiel hoogteverschil in je tuin door een paar heuvels te maken. Je kunt de heuvels laten begroeien met gras of de borders met beplanting hierover heen laten lopen. Een betrekkelijk goedkope manier om je tuin een bijzonder karakter te geven.

Tuininspiratie