Heijmans Vastgoed

Nadat je je interieur op orde hebt, is waarschijnlijk de tuin aan de beurt. Het inrichten van de tuin lijkt in veel opzichten op het inrichten van je interieur en ook hier is de eerste stap het opdoen van ideeën. Daarnaast is het belangrijk om bij het inrichten van je tuin rekening te houden met een aantal praktische zaken. Zo is het slim je af te vragen welke functie de tuin moet hebben en moet je rekening houden met het onderhoud, de ligging en de vorm van je tuin. 

Om je te helpen bij het ontwerpen van jouw droomtuin, vind je op deze pagina handige tips en de laatste tuintrends. 

Tuinontwerpen van Bax hoveniers

Huis en tuin worden één
Bax Hoveniers voelt zich nauw verbonden met Hartje Leusden. Niet alleen omdat het zo’n inspirerende woonwijk is op natuur- en cultuurhistorisch gebied, het was de klantgerichte benadering die Wim er toe aanzette om contact op te nemen met de ontwikkelaar. Intensief en persoonlijk klantcontact is namelijk dé drijfveer van het bedrijf. “Inmiddels hebben we voor een aantal tuinen in Hartje Leusden een schetsontwerp gemaakt, die de mogelijkheden heel goed laten zien. Kopers kunnen op aanvraag of in overleg het ontwerp een-op-een overnemen, dingen aanpassen of zich er slechts door laten inspireren. Ook zullen we bij evenementen aanwezig zijn om potentiële kopers de mogelijkheden te laten zien voor een optimale verbinding tussen huis en tuin.”

Van ontwerp tot aanleg en onderhoud
Bax Hoveniers onderscheidt zich met creatieve ontwerpen en bijzondere elementen in de tuin. Bastiaan past hout graag op verschillende manieren toe. En dat doet hij zeker niet op de geijkte manier. “We doen alles voor grote en kleine tuinen, van klein budget tot groter. Naast het tuinontwerp huren klanten ons ook in voor de aanleg en het onderhoud. Prettig als je wel van je tuin wilt genieten, maar er liever geen omkijken naar hebt.”

Ambities en dromen
Het hoveniersbedrijf groeit hard en daar ligt een hoog ambitieniveau aan ten grondslag. Zo wil Bax zich steeds meer gaan toeleggen op het gebied van ecologisch tuinieren. Ook op het gebied van nieuwbouw heeft Bastiaan een droom. Ik zou graag willen zien dat bewoners van een rij nieuwbouwwoningen de hoofden bij elkaar zouden steken als het gaat om het ontwerp van de voortuin. Ondanks dat alle tuinen voldoen aan de wensen van de bewoners, kunnen wij er voor zorgen dat er een eenheid in zit. Die samenhang in groen is echt van meerwaarde op het straatbeeld. Fijn thuiskomen begint al als je de straat inrijdt.

tuintrends

binnen en buiten smelten samen
De grens tussen binnen en buiten vervaagd. Dit zie je duidelijk terug bij de grens van huis en tuin. Het huis wordt als het ware verbonden met de tuin door de vloer en de zichtlijnen. Je ziet het ook terug in de materialen die zowel in de tuin als in huis gebruikt worden. De sfeer van het huis wordt op deze manier naar de tuin getrokken, waardoor er één geheel ontstaat.

de natuurlijke tuin
Bij de natuurlijke tuin wordt gebruikt gemaakt van weinig bestrating en veel beplanting. Je ziet hierin veel 'wilde' planten, siergrassen en verweerde materialen. Het heeft veel weg van de natuur en hoeft niet strak vormgegeven te zijn. Deze tuin heeft veel groene borders. Deze trend kent ook veel verticaal groen met klimplanten en hagen.

moestuinieren
Een populaire trens is het moestuinieren. Dit heeft veel te maken met de behoefte om gezonder en bewuster te leven. Daarnaast vinden we het ook leuk om zelf ons voedsel te kweken. Het voordeel van moestuinieren is dat het overal kan. Je hoeft geen grote tuin te hebben, een vierkante meter op het terras of balkon volstaat al.

welnesstuinen
We willen steeds meer genieten van het buitenleven om volledig tot rust te komen. Buitenkeukens en luxe tuinmeubelen waren al erg in trek. Dit jaar zul je ook steeds meer sauna's, zwemvijvers, douches en jacuzzi's in de tuin tegenkomen.

beplanting

clematis
De clematis is een populaire klimplant en is er in veel verschillende soorten en kleuren. Deze plant bloeit intensief en heeft weinig onderhoud nodig. Zet deze plant eens tegen een schutting of een boom. Deze plant komt het beste tot zijn recht in de volle zon waarbij het belangrijk is dat de wortel wél bedekt wordt door schaduw. Deze plant geeft een natuurlijke uitstraling.

www.clematisonline.nl

cottage tuin
Een Engelse cottage tuin geeft een natuurlijk uitstraling en oogt wat chaotisch. De bloeiende bloemen en planten hebben veel zonlicht nodig en geven een mix van kleuren, soorten, hoogtes en geuren. Mooi voor in een border, waardoor de chaos wat gestructureerder oogt. 

hesperis matronalis
De damastbloem is een geurende bloem en past goed in een wellnesstuin. Deze plant met lilakleurige bloemen heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in de halfschaduw. Door de geur die deze plant afgeeft, ruik je de natuur.

Teken je eigen tuin!

Bij het ontwerpen van je tuin kun je natuurlijk een simpele schets op papier maken. Zorg er daarbij voor dat je de juiste maten weet. Wil je het wat uitgebreider, dan is het internet een goede oplossing.  Op www.tuinvisie.nl kun je met behulp van een gratis tekenprogramma je tuin op schaal ontwerpen. Het programma biedt een groot scala aan materialen, planten en objecten. Vervolgens kun je het resultaat in 3D bekijken. Zo krijg je een goede indruk van hoe jouw toekomstige tuin er uit kan komen te zien.

Houdt tijdens het ontwerpen van je tuin rekening met de ligging ervan. Onderstaand vind je een lijstje van de liggingen en hun kenmerken.

tuin op het noorden
In een tuin op het noorden is weinig zon te vinden. Deze tuin wordt overschaduwd en is erg donker. Hier dien je rekening mee te houden bij het kiezen van de planten.

tuin op het oosten
Bij een tuin op het oosten kun je 's ochtends en 's middags genieten van de zon. De zon verdwijnt echter al vroeg in de avond waardoor het flink kan afkoelen.

tuin op het westen
Bij een tuin op het westen heb je 's ochtends veel schaduw en is het de rest van de dag zonnig. Bij deze tuin is het belangrijk dat je schaduwplekken creëert.

tuin op het zuiden
Een tuin op het zuiden heeft als voordeel dat het altijd licht is en altijd zonnig. Ook hier is het verstandig om schaduwplekken te maken.

tuininspiratie

Handige weetjes voor het aanleggen van een moestuin

Vind jij het leuk om je eigen groenten te kweken en wil je je eigen moestuin aanleggen? Maar heb je geen idee waar je rekening mee moet houden? Hier vind je de drie belangrijkste punten:

1. de ligging
Het belangrijkste bij het aanleggen van een vruchtbare moestuin is de ligging. Houd er daarbij rekening mee dat de zon opkomt in het oosten en onder gaat in het westen. Het is namelijk belangrijk dat je de moestuin zo plaatst dat er minstens 6 uur per dag zon op schijnt. Schenk ook aandacht aan de grond. Laat het iets aflopen zodat het water weg kan lopen. Ook is het handig om de noord en noord-oostkant tegen de wind te beschermen.

 

2. grond
Zorg ervoor dat je goede grond hebt om i te kweken. Gebruik hiervoor potgrond en in ieder geval geen tuinaarde. Bij de meeste tuincentra hebben ze biologische grond, speciaal voor moestuintjes. Heb je een bak gemaakt, bedek dit dan eerst met worteldoek. Zorg ervoor dat de grond los is, dit bevordert de groei.

3. verzorgen
Wanneer je kiest voor een moestuin, moet je er natuurlijk wel de nodige aandacht aan schenken. Dat betekent dat je de tuin goed onderhoud. Belangrijk is dat je onkruid verwijdert, plantjes met schimmel direct weggooit, slakken en rupsen met de hand verwijdert, voldoende water geeft en ervoor zorgt dat de grond los en vochtig blijft.